Tofurnik to wegańska wersja sernika, która jest lekkostrawna, bogata w białko i stanowi idealną przekąskę lub posiłek okołotreningowy. Dobrze przygotowane ciasto nie ustępuje w smaku tradycyjnemu sernikowi. W dodatku tofu to produkt cenny dla wegetarian, bogaty w wapń i żelazo, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.

 

 

„Wegański Tofurnik”

Składniki:

  • 180 g naturalnego tofu (1 kostka)
  • 60 g mleczka kokosowego dobrej jakości
  • 30 g kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 35 g odżywki białkowej do wyboru: serwatkowej (wersja wegetariańska), ryżowej, Vegan Blend
  • słodzik do wyboru: stewia, erytrol
  • 125 g borówek

Tofurnik podzieliłam na dwie równe części i przelałam do foremek.

Wartośći odżywcze jednej foremki: 326 kcal | 27 g B | 14 g T| 23 g W

Instrukcja:

Przy pomocy blendera zmiksować tofu, sok z cytryny, ugotowaną kaszę i odżywkę białkową. Opcjonalnie można dodać startą skórkę z cytryny lub laskę wanilii. Połączyć z mleczkiem kokosowym i blendowć na jednolitą masę. Wedle gustu można dosłodzić stewią lub erytrolm. Przygotowaną masę wylać do małej, delikatnie posmarowanej olejem foremki . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120º C  i piec jeszcze 40 minut.

Ciasto można też zrobić w wersji bez odżywki i dodać w zamian łyżkę mąki ziemniaczanej. Ta wersja będzie miała nadal sporo białka, w które naturalnie bogate jest tofu.

Smacznego! :)