Czekolada i masło orzechowe. Jedno z najlepszych połączeń smakowych na świecie. Smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla sklepowych mazideł pełnych cukru i tłuszczu palmowego. Na dodatek czekoladowe masło można zrobić w domu w mniej niż 10 minut. Lista składników jest prosta i krótka, a większość z nich znajdzie się w kuchennej szafce. Przyda się dobry blender, rozdrabniacz do orzechów lub robot kuchenny.

 

IMG_1422

 

„Czekoladowe Masło Orzechowe”

Składniki:

  • 400 g orzechów nerkowca,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki syropu z daktyli (można wymienić np. na stewię lub ksylitol).

Instrukcja:

Do zmielenia orzechów można użyć thermomixa, malksera lub blendera. Nerkowce miksujemy na najwyższych obrotach, do momentu wydzielenia się oleju i powstania jednolitej, kremowej masy.  Na koniec dodać kakao oraz syrop z daktyli lub słodzik – stewię, erytrol, ksylitol.

IMG_1407C

Jeśli robot ma trochę mniej mocy, może się zgrzać podczas mielenia. Wówczas raz na jakiś czas należy mu dać  odpocząć.

IMG_1435

Pamiętajcie, że choć masło orzechowe jest produktem pełnym tłuszczów, to spożywane z umiarem nie tuczy i warto po nie sięgnąć, ponieważ posiada wiele wartości odżywczych.