Dynia niewątpliwie jest królową jesieni, chociaż czas jej zbioru rozpoczyna się już pod koniec sierpnia. O jej wartościach odżywczych można by pisać długo.  Warto wiedzieć, że intensywniejszy kolor 🎃 świadczy o większej zawartości witamin. Dynia jest źródłem witamin A, B1, B2, C oraz zawiera dużo beta-karotenu. Jest niskokaloryczna oraz lekkostrawna i łatwo przyswajalna – idealna dla „delikatnych” żołądków.

Ciasto jest bezglutenowe oraz właściwe w diecie low-FODMAP (pomocnej w walce z zespołem jelita drażliwego), pod warunkiem użycia stewii zamist ksylitolu lub erytrolu. Sprawdzi się również jako szybka przekąska przed lub potreningowa.

 

„Chlebek dyniowy bez cukru”

Składniki:

  • szklanka puree z dyni,
  • 100 g odżywki białkowej serwatkowej,
  • 100 g mąki jaglanej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • opcjonalnie słodzik: erytrol, ksylitol lub stewia.

 

Składniki (wersja wegańska):

  • szklanka puree z dyni,
  • 100 g odżywki wegańskiej,
  • 100 g mąki jaglanej,
  • 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • opcjonalnie słodzik: erytrol, ksylitol lub stewia.

 

Do wypieku użyłam wegańskiej odżywki grochowo-konopnej REVOLUTION FOODS o smaku waniliowo-czekoladowym. Odżywkę można kupić na stronie www.silaroslin.pl. Na kod 'dietetykmartyna' otrzymacie 10% rabatu na wszystkie dostępne produkty

Chlebek podzieliłam na 8 kawałków.

Wartośći odżywcze jednego kawałka: 128 kcal | 13.1 g B | 2.4 g T| 14.9 g W

Wartośći odżywcze jednego kawałka w wersji wegańskiej: 131 kcal | 11.4 g B | 3.5 g T| 14.7 g W

Instrukcja:

  1. Używając blendera, miksera lub robota kuchennego wymieszać wszystkie składniki.
  2. Przygotowaną masę wylać do keksownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C i piec przez około 60-65 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta.

Wskazówki do przepisu:

  • Chlebek dyniowy w swoim składzie nie zawiera startej dyni, a puree. Ze względu na różną gęstość dyniowego puree ciasto może wymagać różnej ilości mąki. W przypadku zbyt rzadkiego puree, wystarczy je odparować lub dodać odrobinę więcej mąki.
  • Zamiast odżywki białkowej można dodać o 50-100 g więcej dowolnej mąki.

 

Smacznego! :)