Ciasto jest bezglutenowe oraz właściwe w diecie low-FODMAP (pomocnej w walce z zespołem jelita drażliwego), pod warunkiem użycia stewii zamist ksylitolu lub erytrolu. Sprawdzi się również jako szybka przekąska przed lub potreningowa.
„Chlebek dyniowy bez cukru”
Składniki:
Składniki (wersja wegańska):
Do wypieku użyłam wegańskiej odżywki grochowo-konopnej REVOLUTION FOODS o smaku waniliowo-czekoladowym. Odżywkę można kupić na stronie www.silaroslin.pl. Na kod 'dietetykmartyna' otrzymacie 10% rabatu na wszystkie dostępne produkty
Chlebek podzieliłam na 8 kawałków.
Wartośći odżywcze jednego kawałka: 128 kcal | 13.1 g B | 2.4 g T| 14.9 g W
Wartośći odżywcze jednego kawałka w wersji wegańskiej: 131 kcal | 11.4 g B | 3.5 g T| 14.7 g W
Instrukcja:
- Używając blendera, miksera lub robota kuchennego wymieszać wszystkie składniki.
- Przygotowaną masę wylać do keksownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C i piec przez około 60-65 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta.
Wskazówki do przepisu:
- Chlebek dyniowy w swoim składzie nie zawiera startej dyni, a puree. Ze względu na różną gęstość dyniowego puree ciasto może wymagać różnej ilości mąki. W przypadku zbyt rzadkiego puree, wystarczy je odparować lub dodać odrobinę więcej mąki.
- Zamiast odżywki białkowej można dodać o 50-100 g więcej dowolnej mąki.
Smacznego! :)