Przygotowanie masy na omlet zajmuje około 8 minut, a samo pieczenie 20, czyli można uznać to danie jako ekspresowe. Okrągłe, puszyste placki robię bardzo często (obecnie już tylko w wersji wegańskiej), ponieważ są idealną „podstawą” do eksperymentowania z różnymi składnikami i dodatkami. Żałuję tylko, że nie spisywałam receptur za każdym razem, gdy próbowałam w kuchni rozmaitych połączeń. Tak czy inaczej zamierzam odtworzyć większość przepisów.
Składniki:
- 2 małe ziemniaki,
- 3 suszone pomidory,
- 2 jaja,
- 3 czubate łyżki certyfikowanej mąki owsianej,
- 1/2 szklanki wody (lub więcej jeśli masa jest zbyt gęsta),
- 3 łyżki szpinaku mrożonego, lub garść świeżego (to warzywo jest niskokaloryczne, dlatego nie ma ograniczeń w ilości),
- sól morska,
- gałka muszkatołowa.
Instrukcja:
Ziemniaki gotować w mundurkach przez 8-10 minut na wolnym ogniu. Odcedzić, obrać i pokroić w grube talarki. Jaja wymieszać z mąką, wodą (dolewać stopniowo, aż masa będzie miała odpowiednią konsystencję) i przyprawami. Dodać rozmrożony szpinak lub świeże liście, suszone pomidory pokrojone w paski i opłukane z oleju, ponownie wymieszać. Na okrągłym naczyniu żaroodpornym lub patelni teflonowej ułożyć plasterki ziemniaków, na które następnie wylać masę jajeczno – mączną. Piec w piekarniku ok. 20-30 minut, aż placek się zarumieni.