Przygotowanie masy na omlet zajmuje około 8 minut, a samo pieczenie 20, czyli można uznać to danie jako ekspresowe. Okrągłe, puszyste placki robię bardzo często (obecnie już tylko w wersji wegańskiej), ponieważ są idealną „podstawą” do eksperymentowania z różnymi składnikami i dodatkami. Żałuję tylko, że nie spisywałam receptur za każdym razem, gdy próbowałam w kuchni rozmaitych połączeń. Tak czy inaczej zamierzam odtworzyć większość przepisów.

Składniki:

  • 2 małe ziemniaki,
  • 3 suszone pomidory,
  • 2 jaja,
  • 3 czubate łyżki certyfikowanej mąki owsianej,
  • 1/2 szklanki wody (lub więcej jeśli masa jest zbyt gęsta),
  • 3 łyżki szpinaku mrożonego, lub garść świeżego (to warzywo jest niskokaloryczne, dlatego nie ma ograniczeń w ilości),
  • sól morska,
  • gałka muszkatołowa.

Instrukcja:
Ziemniaki gotować w mundurkach przez 8-10 minut na wolnym ogniu. Odcedzić, obrać i pokroić w grube talarki. Jaja wymieszać z mąką, wodą (dolewać stopniowo, aż masa będzie miała odpowiednią konsystencję) i przyprawami. Dodać rozmrożony szpinak lub świeże liście, suszone pomidory pokrojone w paski i opłukane z oleju, ponownie wymieszać. Na okrągłym naczyniu żaroodpornym lub patelni teflonowej ułożyć plasterki ziemniaków, na które następnie wylać masę jajeczno – mączną. Piec w piekarniku ok. 20-30 minut, aż placek się zarumieni.

Processed with VSCOcam with f2 preset