Mam nadzieję, że lubicie brownie.
(Wszyscy lubią brownie prawda?)
Ciasto ze słodkich ziemniaków jest miękkie, mokre, lepkie i bardzo czekoladowe. Szybko znika z blachy i to jego jedyna wada.
Brownie jest odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej, bezcukrowej, wysokobiałkowej. Kawałek ciasta ze słodkich ziemniaków to porcja warzyw, źródło żelaza i białka w jednym.
„Fudge Brownie”
Składniki:
Składniki (wersja wegańska):
Do wypieku użyłam wegańskiej odżywki białkowej grochowo-konopnej Perform Vivo o smaku wanilii madagaskarskiej. Odżywkę można kupić na stronie www.silaroslin.pl. Na kod 'dietetykmartyna' otrzymacie 10% rabatu na wszystkie dostępne produkty
Ciasto podzieliłam na 16 kawałków.
Wartośći odżywcze jednego kawałka: 192 kcal | 10.9 g B | 11.2 g T| 13.2 g W
Instrukcja:
- Masło orzechowe należy podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji.
- W dużej misce wymieszać masło orzechowe z puree ze słodkich ziemniaków i ekstraktem z wanilii.
- Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać używając blendera, miksera lub robota kuchennego.
- Przygotowaną masę wylać do formy (20cm x 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C i piec przez około 20 minut.
- Ciasto po wyjęciu będzie wyglądać na niedopieczone. Po schłodzeniu zmienia konsystencję na właściwą.
Wskazówki do przepisu:
- Cisto koniecznie trzeba schłodzić. Jeśli z jakiegoś powodu nadal będzie zbyt miękkie, to pozostaw je na kilka godzin w lodówce.
- Zamiast odżywki białkowej można dodać 100 g lub więcej dowolnej mąki. Ze względu na różną gęstość puree z batatów, ciasto może wymagać różnej ilości mąki. W przypadku zbyt rzadkiego puree, wystarczy dodać odrobinę więcej mąki.
- Aby zwiększyć kaloryczność ciasta dodaj miodu zamiast słodzików.
Smacznego! :)