„Wegański Tofurnik”
Składniki:
Tofurnik podzieliłam na dwie równe części i przelałam do foremek.
Wartośći odżywcze jednej foremki: 326 kcal | 27 g B | 14 g T| 23 g W
Instrukcja:
Przy pomocy blendera zmiksować tofu, sok z cytryny, ugotowaną kaszę i odżywkę białkową. Opcjonalnie można dodać startą skórkę z cytryny lub laskę wanilii. Połączyć z mleczkiem kokosowym i blendowć na jednolitą masę. Wedle gustu można dosłodzić stewią lub erytrolm. Przygotowaną masę wylać do małej, delikatnie posmarowanej olejem foremki . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120º C i piec jeszcze 40 minut.
Ciasto można też zrobić w wersji bez odżywki i dodać w zamian łyżkę mąki ziemniaczanej. Ta wersja będzie miała nadal sporo białka, w które naturalnie bogate jest tofu.
Smacznego! :)